miercuri, 4 februarie 2015

Progresele noastre

Avem momente cand totul e la fel cateva zile si momente cand face cate 2-3 chestii noi una dupa alta, de-ti fac ochii si creierii ca girofarul.
Dintre progresele noi la admirabila varsta de 1 an si o jumatate de luna:
-         La imbracat : ii bag manutza stanga mai intai in ce am eu acolo (ca dreapta e de obicei ocupata cu o jucarie/sticla/ceva), apoi ii spuneam sa mute jucaria in manutza cealalta. Cateodata i-o mutam eu si el saracul credea ca vreau sa i-o iau si sa vezi chiraiala pana se prindea ca de fapt doar o mut. Mai nou si-o muta singur, si da si manutza doi la imbracat. Tot mai nou colaboreaza si la bagat piciorusele si e foarte atent cand ii pun sosetele, cred ca o sa vina si etapa cu scosul/pusul lor. Nu stiu cat de curand o sa fie, dar prea studiaza fenomenul.
 -         Se urca singurel in learning tower. Nu prea stie sa se mai dea jos, ca ar trebui sa iasa cu spatele si asta          inca n-a invatat-o, dar suntem pe calea cea buna
 -         Aseara am observat ca apasa controlat cu degetelul pe cartea cu sunete din ferma. Si pe miel si pe pui si pe soricel. Muta degetelul sa testeze ce se mai aude si unde. A decis ca-I place mielul si a behait un timp la noi in casa.
 -         Pe langa faptul ca are o pasiune pentru usi, sa le batzaie inainte si inapoi cand sunt deschise, intr-o zi cand eram in bucatarie cu usa inchisa, s-a intins la clanta. Mda, inca nu ajunge, dar o sa fie interesant cand o sa se intample si asta.
 -         Pune jucarii pe masinuta antemergator si le plimba. El nu prea a stat calare pe ea, dar jucariile le plimba.
-         Identifica unele forme si vrea sa bage floricica de exemplu in lacasul ei din cub, dar inca nu are motricitatea mainii asa fina. Dar o duce exact unde trebuie. La fel si cercul si inimioara si steluta de pe borcanul cu biscuiti de la Fisher. Masinutele tot de la cub le baga deja unde vrea ca s-a prins ca daca le intoarce pe lung reuseste in orice gaura :D
-         Intelege destul de multe sa ma sperie nitzel: Mami, adu pinguinul mic..da, ala galben (care era pe jos langa inca unul verde) sa-l punem in pinguinul mare (o jucarie foarte faina de la matusa-sa). S-a dus si l-a adus. Eu il testam, dar se pare ca mia de dati in care ne-am uitat pe carticelele cu culori a folosit :D. Are colectia asta care se dovedeste foarte utila 
-         Recunoaste pisica, cainele si iepurele: la frigider avem magneti de lemn cu animale. Ii cer pisica miau, mi-o da. La caine il distrage putin peisajul, dar il vad ca se uita la el inainte sa plece sa fugareasca pisoiul(ala real, nu cel de pe frigider). La fel, iti da si iepurasul tzup-tzup. Stie cine e Oaki (broscuta de plus primita de la colega mea de munca)
-         Asociaza poze cu obiecte: avem o carticica cu jucariile lui bebe, din care am majoritatea jucariilor. Uite, mami, turnuletul!! Si-I arat turnul cu cercuri. Si pianul (si fac sunete ascendente ta-na-na-nam, gen melodia de inchidere deschidere a Windowsului7 ca asa canta pianul lui de jucarie) si i-l arat. Ei, numai trenulet n-aveam si l-am primit si pe asta. Uite si trenuletul, mami! Unde-I trenuletul tau? Se uita direct in biblioteca la el.Bun asa.
-         La masa, vrea sa bage el in gura. Iese o mizerie memorabila, dar el e happy si invata lucruri. Cand vrea sa faca asta, pot sa fac plecaciuni ca nu accepta sa-I dau cu lingurita sau sa-I dau eu bucatele in gurita. Si vrea din ce in ce mai des. Pana si ciorba o mancam asa. Ii pun pe masa componentele si atunci ma lasa sa-I dau zeama cu lingurita, in timp ce el prinde cu manuta lui si isi indeasa in gura cartofi, carne, mazare, etc.
-         Pe partea de deplasare, merge bine in casa descult sau cu sosete, ocoleste obstacolele, mai putin varfurile picioarelor noastre. Cand scapa din prosop sau dupa ce i-am pus scutecul o tuleste pe hol cu o viteza ce ma face sa cred ca nu mai e mult pana invata sa alerge :D. Se catara pe canapea : singur mai greu, ca-I la limita cu inaltimea, daca are ceva langa canapea pe care sa puna pasul e mai usor. Afara chitzaie daca il dau jos din sistem sau din carucior. Cred ca inca nu se simte in siguranta.

Cam astea ar fi de ultima ora. Imi dau seama ca la unele e inaintea varstei, la unele in urma (aia cu mancatul singurel unii o fac de mult). Le-a invatat cum le-a venit si lor randul si in ce ordine le-a descoperit.
Ai vostri ce mai fac?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dati cu parerile in mine!